ОТВОРЕН ОМЛАДИНСКИ ЕДУКАТИВНИ ЦЕНТАР “ПРЕОКРЕТ”

У центру за омладину Градске општине Стари град, у Маршала Бирјузова 58, данас је почео са радом Омладински едукативни центар “Преокрет”, који је покренула општина Стари град у сарадњи са Европском организацијом младих и Факултетом за менаџмeнт као стручним партнером. Програм је део глобалног пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих”, финансиран је од стране Европске уније, уз партнерску подршку Владе Републике Србије, а усмерен је према подршци и инклузији младих кроз промоцију дефицитарних занимања.

“Пројекат је фокусиран на циљну групу младих између 15 и 30 година, који су изашли из система формалног образовања. То се односи на све који су завршили школу, а нису запослени и нису прошли ни један вид едукације ни додатног усавршавања, и који су у том стању дуже од шест месеци. Они све више постају невидљиви систему и ризикују да остану трајно неактивни. Сви они могу се пријавити за програме Омладинског едукативног центра и информисати се која би им област са тржишта рада одговарала”, каже Павле Варсаковић, дипломирани економиста и члан пројектног тима.

Како је најављено, од пријаве до проналажења посла, сви корисници овог програма проћи ће кроз “soft skills” предавања на којима ће моћи да науче како се разговара са послодавцем, како се решавају конфликти, пишу биографије и мотивациона писма, која ће им у тренутку проналажења посла бити од користи. Радионице су саветодавног типа, док ће тим окупљен око центра “Преокрет” повезивати младе незапослене са будућим послодавцима који су спремни да им организују праксу.

“У европским земљама већ постоји сличан програм “One stop shop”, центар за све услуге на једном месту, и то је нешто што ми хоћемо овде да спроведемо. Искуства нам говоре да су сви слични европски пројекти пионирски када је реч о решавању овако озбиљног проблема као што је незапосленост. Сада имамо институционалну подршку и по први пут у Србији покушаћемо да усмеримо све заинтересоване младе људе, који су дуже од шест месеци без посла, према оним занимањима која се тренутно траже, од магационерских и послова комерцијалисте, преко софтверског инжењеринга и програмирања, па до руковања најмодернијим производним машинама”, закључује Павле Варсаковић.

Омладински едукативни центар “Преокрет” за сада је видљив на друштвеним мрежама, али и поред он-лајн алата за промоцију, програм подршке активном укључивању младих на тржишту рада биће истакнут и на традиционалним местима за оглашавање, попут огласа и банера на местима где се млади највише крећу.