ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

На данашњој, дванаестој по реду, редовној седници Скупштине општине Стари град одборници су минутом ћутања одали пошту свим жртвама НАТО бомбардовања и на тај начин обележили једанаест година од почетка бомбардовања.

На седници, на којој је присуствовало 52 одборника, Скупштина општине донела је одлуку о оснивању Установе културе ГО Стари град „Пароброд“. У исто време изабрана је и вршилац дужности директора ове установе Милена Рајковић, професорка музике. Заменица председника општине Ана Даниловић образложила је разлоге за оснивање нове установе културе, која ће се налазити у згради у којој се до сада налазио Центар за културу „Стари град“ у Капетан Мишиној 6а.

– Обзиром да се све установе културе и српско културно наслеђе налазе на општини Стари град, као и да је донет нови Закон о култури, општина Стари град жели да на најквалитетнији начин приближи културу свим грађанима Старог града и Београда. „Пароброд“ ће симболично почети са радом на општинску славу Цвети, поводом које ће се и ове године одржати манифестација „Јевремова-улица сусрета“ – казала је Ана Даниловић приликом обраћања на Скупштини општине.

Новоизабрана директорка „Пароброда“ Милена Рајковић истакла је да ће пажња Установе културе „Пароброд“ бити поклоњена младим уметницима и ауторима, али и да се неће заобићи реномирани уметници Београда и Србије. Она је најавила да ће програм „Пароброда“ обухватити све области уметности – музику, драму, филм, књижевност, архитектуру и модерну уметност.

За представнике у Управном одбору Установе културе „Пароброд“ именовани су Мирјана Латић, Коста Бунушевац и Никола Сладаковић. У Надзорном одбору биће Звонимир Ђинђић и Ивана Даниловић.

Пред одборницима Скупштине Градске општине Стари град било је још шест тачака дневног реда. Већином гласова усвојен је предлог Одлуке о образовању туристичке агенције као огранка ЈП СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ због усклађивања са новим Законом о туризму. Усвојен је и предлог Одлуке о изменама и допунама решења о именовању Општинске изборне комисије. За председника Општинске изборне комисије именован је Милош Станић из Демократске странке.

Усвојено је и решење о измени једног члана Административне комисије општине. Уместо досадашњег члана Живојина Давидовића, изабрана је Оливера Борисављевић, професор филозофије из Либерално демократске партије. Одборници су већином гласова усвојили и извештаје о раду председника и Већа општине за период јуни-децембар 2009. године, као и извештаје о раду два општинска јавна предузећа, ЈП „Пословни простор општине Стари град“ и ЈП СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“.