ОДРЖАН ОН-ЛАЈН ОКРУГЛИ СТО „ОСНАЖИВАЊЕ РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ У ПОГЛЕДУ МОГУЋНОСТИ ЗАПОШЉАВАЊА”

Градска општина Стари град организовала је данас округли сто у оквиру пројекта „Оснаживање ромске популације у погледу могућности запошљавања”, путем Зум платформе, сходно епидемиолошким мерама. На округлом столу, који је почео тачно у подне, присуствовало 25 он-лајн учесника.

Помоћник председника Градске општине Стари град Александар Пуача поздравио је учеснике и у уводној речи представио програме и активности општине у наредном периоду.

„У фокусу општинских активности је брига о грађанима. Планирамо велики број бесплатних програма за децу, омладину, пензионере и остале узрасте. У плану су и пројекти у које ће грађани моћи активно да се укључе. Позивам све суграђане да прате рад наше општине, сајт и друштвене мреже, које ће ускоро добити нови изглед и садржај, општински лист, који ће излазити редовније, да предлажу конкретне активности које су у складу са њиховим потребама”, истакао је Александр Пуача.

Пројектни менаџер Мирјана Васић представила је  резултате пројекта „Оснаживање ромске популације у погледу могућности запошљавања” који су постигнути до сада, као и  активности које следе како би се пројекат успешно реализовао.

„Реализовали смо активности мапирања и одабир 20 кандидата који су потом прошли ИТ-бизнис радионице и тренинге стручног усавршавања. У фази смо одабира 10 најмотивисанијих кандидата који ће похађати радну праксу код одабраних компанија. Очекујемо да ће реализација овог пројекта довести до запошљавања 10 Рома што ће помоћи њима и њиховим породицама да се економски осамостале и оснаже. У плану је и израда Локалног акционог плана за инклузију Рома на основу кога ће наша општина, на плански начин, приступити социјалном укључивању Рома у заједницу. Поред ових активности радимо и на помоћи особама које нису завршиле основну школу како би се поново укључили у систем образовања, а наш партнер АДРА Србија све време ради на пружању хуманитарне помоћи угроженим породицама ”, рекла је Мирјана Васић.

Локални координатор Александра Пејчић говорила је о структури корисника пројекта.

„Од 20 корисника који су  похађали ИТ- бизнис радионице и тренинге стручног усавршавања, 11 је жена и 9 мушкараца. Честитамо им на великој мотивацији и посвећености да у условима пандемије заврше обуку. Свако од њих је имао слободу одлучивања у избору тренига стручног усавршавања. Изабрали су занате који су тражени на тржишту рада. Корисници су се опредељивали за занимања предикир, маникир, пекар, пица мајстор, посластичар, електричар, шминкер, керамичар и слична занимања”, рекла је Александра Пејчић.

Извршни директор фондације АДРА Србије Игор Митровић нагласио је значај добре селекције кандидата и високо учешће жена у селекцији кандидата.

„У заједници којој је потребна подршка, када подржите жене, које су мотивисане, амбициозне и одговорне донесите већу корист”, нагласио је Игор Митровић.

Поред поменутих, на округлом столу су говорили и Мухамед Осман, фацилитатор на пројекту, Сабија Бислиновић, учесница професионалних обука, Срђан Пилиповић и представник бизнис сектора.

Округли сто је сниман и уживо пренет преко Фејсбук налога пројекта и сви заинтеросовани могу да одслушати путем линка: https://www.facebook.com/Projekat-ERE-108533647355635