ОБИЛАЗАК ПОДРУЧЈА УЗ ОБАЛУ СТАРОГ ГРАДА

Миомир Билбија, Ненад Петковић, чланови општинског већа, и Раде Зрнић, начелник реферата за одбрану општине Стари град, обишли су 11. априла. подручја општине којима прети надолазећи водени талас: обалу Старог града, од Бранковог моста, па до Спортског центра.

– Водени ниво сада висок око 690 центиметара а очекује се да ће прећи ту висиundefinedну за још око пола метра. Сада се налазимо у зони мерења воде у пристаништу Београд и види се на мерачу да је ново висок. Бродови на пристаништу уместо испод нивоа ограде ”порасли” су читавих око 3,5 метара, што је неуобичајене слика. Овог тренутка Сава видно расте зато што је Дунав велико масом воде зауставља.

Пораст воде се очекује и кажу да ће вршни ниво воде бити у ноћи између четвртка и петка – рекао је Раде Зрнић Како је објаснио, општина и локална самоуправа су узели видно учешће у акцијама спречавања поплава, а територији Београда, мере одбране од поплава заједнички примењују предузећа ”Србија воде” Министарство одбране и град Београд са својим комуналним предузећима и службама.

– Висина воде прети да достигне ону из из 1981. године. Главна опасност је евентуална поплава доњоградског булевара. Међутим, он је још увек проходан. Поплављени су спортски терени, парк, али није ни једна зграда. Појавила се понека подземна вода у поједином подрумима на Дорћолу али то ће наше екипе кад се смири вода, да избаце. Ситуација се прати и у сталном контакту смо са градском штабом за борбу против поплаве. Координација је добра и са свим осталим структурама: речном полицијом, са добровољним ватрогасном друштвом.итд. Терен се редовно обилази неколико пута дневно – изјавио је Момир Билбија.