„КАЛЕМЕГДАНСКИ КАДИШ“ У ПАРОБРОДУ

Документарни филм „Калемегдански кадиш” премијерно је у суботу, 18. фебруара, приказан у Установи културе „Пароброд”, а уједно је на овом објекту у Господар Јевремовој улици откривена спомен-плоча у знак сећања на допринос јеврејске заједнице култури престонице с почетка 20. века.

Плочу са именима знаменитих београдских Јевреја свечано су открили сценаристкиња филма Лавинија Давенпорт, председник општине Марко Бастаћ и београдски рабин Исак Асијел, у присуству заменика председника Скупштине општине Аврама Израела ​и представника дипломатског кора, јавног и културног живота.

„Калемегдански кадиш” је снимљен у режији Миодрага Ћертића, а говори о изгубљеној младости генерација београдских Јевреја двадесетих и тридесетих година прошлог века.

Прича прати судбину џез-оркестра „Мики џез”, који је први 1928. године овај музички правац донео у Београд. Чланови музичког састава били су Јевреји и сви су страдали у Холокаусту, осим једног који је успео да преживи. Као саговорници у филму, између осталих, учествују Војислав Бубиша Симић, Мики Манојловић, историчари проф. Кринка Видаковић и проф. др Слободан Марковић, као и Аврам Израел, који тренутно обавља функцију заменика председника Скупштине општине Стари град.

Филм је део серијала „Арт трилери” и биће приказан овог пролећа на РТС-у.

– Данас није тужан дан, јер стара јеврејска пословица каже да су мртви само они који су заборављени. Данас смо томе посвећени, ми који смо с љубављу направили овај филм, као и сви поштовани гледаоци. Захвалила бих се свима који су помогли да се чују личне судбине појединаца које су нам користиле у причању једне изванредне београдске приче. Многи су дали свој допринос, али поменула бих невероватну улогу Бубише Симића, јер без његових сећања и посвећености сигурно не би ни дошло до овог филма. Све је почело када када је он показао новинару Вељи Павловићу слику оркестра „Мики џез“, а затим и мени. У том тренутку је рођена идеја за филм. Захвалила бих се и Миодрагу Ћертићу што је убедио историчаре да учествују у овом филму, што је допринело његовој стварној тежини. Захвалила бих се и општини Стари град и „Пароброду“ што су организовали данашњи догађај – рекла је након пројекције филма сценаристкиња и продуценткиња Лавинија Давенпорт.

Познати новинар и водитељ телевизије Студио Б Веља Павловић објаснио је да у филму глуми новинара који је случајно пронашао стару фотографију, из које се рађа једна филмска прича.

– За разлику од других 10 делова из серијала „Арт трилери”, где је сценариста била моја супруга, за овај филм је сценарио урадила Лавинија Давенпорт, која је гледала мој последњи филм и чија је била идеја да се овако нешто направи. Нас двоје смо сарадњу на филму започели пре 18 месеци. Када нисмо били у могућности да се сусретнемо због путовања, дописивали смо се путем електронске поште, разменивши више од 1.600 и-мејлова. Ово је само почетак писања непознате историје о људима који су чинили богато ткиво Београда између два рата. За неке се зна, за неке се не зна. На нама је да наставимо да их откривамо – истакао је Миодраг Ћертић, кога је у филму највише потресло сведочење Војислава Бубише Симића.

– Немци су натерали Роме на Сајмишту да одсвирају увертиру „Севиљског берберина”, дајући им наду да ће бити поштеђени. Међутим, Немци су им после те нумере отели инструменте и пред њима су их запалили, а њих су одвели у гасну комору. Ниједном од страдалих музичара се не зна име – додао је Ђертић.

Догађају су присуствовали представници дипломатског кора – амбасадори Европске уније, Америке, Канаде, Македоније и Црне Горе, јавног и културног живота.