ЈУБИЛЕЈ ПРВЕ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ

Прва економска школа, најстарија школа економског усмерења у Србији, обележава 130 година постојања. Свечана академија одржана је данас у Народном позоришту, а поводом јубилеја одштампана је и монографија „Прва економска школа (1881-2011)“, приређени су концерти ученика, спортска такмичења, изложбе фотографија. Признање у знак захвалности за изузетан допринос и дугогодишњу сарадњу добила је и општина Стари град.

„Велико је задовољство примити ово признање, али је још веће задовољство када сте у прилици да помогнете школама. Општина Стари град то радо и свесрдно чини. Ученицима и професорима Прве економске школе честитам значајан јубилеј и желим пуно успеха у учењу и раду. Надам се да ћемо и даље лепо сарађивати, као и до сада“, рекла је Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град на свечаности у Народном позоришту.

Директор Прве економске школе Милибор Саковић уручио је признања и Министарству просвете, Економском факултету Универзитета у Београду, Мегатренд универзитету, Београдској банкарској академији, Градском секретаријату за образовање, као и др Радмили Милентијевић, донатору награда најбољим ученицима ове школе. Добитник плакете је и Народно позориште, које је ове године помогло реализацију прославе 130 година рада Прве економске школе.

Општина Стари град је у претходном периоду уложила значајна финансијска средства у реновирање школе и набавку намештаја и рачунарске опреме. Најзначајнији радови односе се на молерско-фарбарске радове, реконструкцију школског дворишта и поставку нове електричне инсталације.

Зграду Прве економске школе, на углу Цетињске и Булевара деспота Стефана, подигла је Задужбина Васе и Николе Радојковића 1928. године. Школа је свечано отворена на 22. септембра 1929. године и предата је “српском народу и држави на бесплатно уживање и слободно располагање за потребе Државне трговачке академије у Београду”. Трговачко-железничку школу, претечу данашње Прве економске школе, основао је Фрањо Вишек 1881. године по одобрењу министра финансија.

Ј.З.