„ЈЕВРЕМОВА – УЛИЦА СУСРЕТА”: „ШТРАФТА” ДОБРИХ ВИБРАЦИЈА

Стари град је 9. априла обележио свој дан и општинску славу Цвети, по девети пут за редом, традиционалном манифестацијом „Јевремова – улица сусрета“. Једна од најлепших дорћолских улица, са преко 160 излагача распоређених од Калемегдана до Скадарлије, претворила се на Цветну недељу у највеселију староградску „штрафту” опуштеног, породичног и комшијског дружења и сусрета генерација.

За богат, занимљив програм и добре дорћолске вибрације побринули су се бројни извођачи. Џезери новосадског „Биг бенда” су тачно у подне покренули „музичку кутију” испред „Пароброда”. Реноме „Џезвремове” потврђен је свирком „Интермецо квартета” и сјајним наступом Тање Јовићевић.

Улицу, препуну људи и дешавања, украсили су весели осмеси и граја каравана под маскама, малишана из вртића, закићеног безбројним конфетама староградских боја. Јевремовом су, уз своје родитеље и васпитаче, продефиловали бетмени, супермени, добре виле, спајдремени, полицајци, пирати, шумске виле, Елсе и Ане и још много омиљених ликова из популарних бајки и цртаћа.

Звук мотора захухатлих олдтајмера скренуо је радознале погледе, измамио уздахе и пробудио дах „прохујалих времена” још увек моћних машина. На углу са Доситејевом, окупили су се тинејџери и они мало старији. Рок ен рол никад не умире поручили су нам неки нови клинци из школских бендова.

Староградски празник су увеличали гости из девет европских и регионалних градова и општина са којима Стари град има дугогодишњу сарадњу. У протоколарном делу делегације су положиле венце на споменике и обележја значајних догађаја из богате историје нашег града.

На споменик „Менора у пламену” Јеврејима страдалим у Холокаусту на Дунавском кеју, на који је захваљујући општини постављена нова спомен плоча. Потом, и на споменике Риги од Фере и на Калемегдану где је турски паша Али Риза предао слободарске „кључеве града” кнезу Михаилу. Церемонија сечења славског колача обављена је традиционално у Саборној цркви.

Овогодишња „Улица сусрета” је имала и своје „Хумано староградско ћоше”, на углу са кнегиње Љубице. Остављале су се ствари које нам више нису потребне, а неком другом много значе у ова „вунена” времена. Такође, наши суграђани су послали поруке „зашто воле и чувају Стари град”, убацујући их у велику кутију на општинском штанду у Јевремовој.

– Поносни смо како смо оживели једну староградску улицу и показали да се и са беспримерно смањеним буџетом, уз пуно енергије и труда, може организовти право урбано дешавање, са културним и забавним, интерактивним садржајима намењеним свим генерацијама суграђана – рекао је председник Старог града Марко Бастаћ.

Покретач, организатор и покровитељ „Јевремове – улице сусрета“ је Градска општина Стари град. Видимо се и догодине у Јевремовој!

КОСМОПОЛИТСКИ ДУХ МЕТРОПОЛЕ

Препознатљиво лице Н1 Милош Миловановић, Дорћолац „од главе до пете”, прошетао је „Јевремовом” са ћеркицом Саром, која се удобно сместила на татина рамена.

– Мој завичај, како волим да кажем за Стари град, овом манифестацијом је показао своје право, урбано лице и космополитски дух и карактер на који смо посебо поносни. У историјској вертикали овај град је попут старе и прве светске метропле. Прави „Јерусалим у малом”. Програм је одличан, садржајан и за свакога има по нешто, а примећујем да су дошли и суграђани из других делова града, што је сјајно – каже Милош и додаје да је баш лепо када у сунчано недељно јутро прошетате крајем, комшијски сретнете неке драге људе, попричате и нешто ново сазнате.

Многима је мање познато да Милош, поносни тата Милице, Вука и Саре, важи за одличног контрабасисту.

– Одушевљен сам наступом Биг бенда. Влада Самарџић је један од најбољих басиста на просторима бивше Југе и ево „везе по жицама” као гост на староградској прослави. Волео бих да му узвратим посету у његовом Новом Саду.