ИЗЛОЖБА „ЉУБАВ“ У СКАДАРЛИЈИ

У Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, од 11. до 21. марта, биће отворена изложба „Љубав“, сликарке и лекара специјалисте, Мирјане Грубор Урошевић. Милена Павловић Барили, Фрида Кало и Милева Марић Ајнштајн су три жене које су изузетним делом и снажном индивидуалношћу, на тајанствен начин закорачиле у атеље Мирјане Грубор Урошевић.

– Сликарка слободно комбинује различита изражајна средства, износи разноврсне поетичке предлоге и ствара слике духа Милене, затим понире у свет виђен оком Фриде Кало а можда најделикатнији простор за истраживање могућности симболичке и емоционалне размене представља свет виђен оком Милеве Марић Ајнштајн – каже Сузана Полић Радовановић и објашњава – Милена, Фрида и Милена, три жене које се никада нису среле, да су боравиле у истом физичком простору могле су се разумети у трагичним догађајима сопствених живота. Милена, у више наврата везана за постељу због операција кичме, Фрида чији живот пролази у трпљењу изузетно тешких последица саобраћајног удеса и Милева која је од рођења носила видљив телесни хендикеп. Уз њих, лекар и хуманиста Мирјана Грубор Урошевић, чији је живот усмерен на препознавање, разумевање и лечење болесних.

Мирјана Грубор Урошевић, рођена је у Дрвару. Медицински факултет је завршила у Сарајеву. Сликарством се бави од најраније младости и члан је више уметничких секција.