ГРАДСКА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ПОТПИСАЛА ЕВРОПСКУ ПОВЕЉУ О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ

Председница Скупштине и Савета за родну равноправност Градске општине Стари град Мила Поповић данас је свечано потписала Европску повељу о родној равноправности.

Овим чином општина Стари град се и формално прикључила великој породици од 1656 европских градова и општина и 34 у Србији које су прихватиле овај документ који даје јасан преглед свих области рада локалне власти у којима је неопходно уважити принципе једнаких могућности.

Скупу су присуствовали чланови Већа општине, одборнице и одборници староградске Скупштине, чланови Савета за родну равноправност, саветница потпредседнице Владе Србије за родну равноправност др Бранка Драшковић, представнице школа, предшколских установа, центра за социјални рад, Дома здравља Стари град и цивилног сектора са Старог града.

– Савет за родну равноправност ГО Стари град основан је у октобру прошле године године одлуком Скупштине. Циљ нам је да ускоро донесемо Локални акциони план, први родно равноправни општински буџет за 2018. годину и да формирамо женску одборничку мрежу у Скупштини општине, независно од политичке припадности одборница – рекла је Мила Поповић.

Саветница потпредседнице Владе Србије за родну равноправност др Бранка Драшковић поздрављајући присутне истакла је да је као Старограђанка поносна што присуствује оваквом скупу у матичној општини, који има за циљ подстицање и унапређење равноправности, сузбијање родно заснованог насиља, као и економско оснаживање жена.

– Родне равноправности нема без партнерског односа. Данас у Народној скупштини имамо 33 одсто жена међу народним посланицима, и по том податку заузимамо пето место у Европи. Наш циљ је друштво једнаких шанси, а за почетак се залажемо да се новим законским решењима обезбеди да у надзорним и управним одборима буде заступљено 40 посто жена – рекла је др Бранка Драшковић.

Она је истакла да статистика каже да жена у Србији просечно трпи насиље 10 година, и да је у породичном и партнерском насиљу страдало 330 жена, а само од почетка 2017. године – 13 жена и једно дете.

– Нажалост један од кључних разлога породичног насиља је то што је жена у нашем друштву економски зависна. Кроз формирање Савета за родну равноправност и усвојену стратегију, као и акциони план, у остваривању родне равноправности важан је и нови Закон о спречавању насиља у породици који је донет у новембру – истакла је др Бранка Драшковић.

Ово је био и увод у трибину на тему насиља у породици, на којој су учествовале Гордана Радић, заменица Јавног тужиоца из Првог основног јавног тужилаштва, прим. др Мирјана Радовановић, спец. педијатрије Дома здравља Стари град, Татјана Пејовић, руководилац одељења Стари град Градског центра за социјални рад, Хајрија Рамадани, председница Удружења жртава насиља ХАЈ’Р и Љиљана Марковић, специјална педагошкиња из ИАН Телецентра.

Учеснице трибине су истакле да је неопоходно превентивно деловати, оснажити и охрабрити жене да не трпе било какав вид партнерског и породичног насиља, у коме су највеће жртве оне и деца. У том смислу се очекује и да ће нова законска решења удаљавања насилника из стана на 48 сати, као и координација рада полиције, радника центра за социјални рад и тужилаштва од 1. јуна ове године допринети бољој заштити жртва насиља и заштити породице.

Један од закључака трибине о насиљу над женама је и да је неопходна уска сарадња полиције, тужилаштва, центара за социјални рад и удружења која се баве овом тематиком како би жртве насиља биле заштићене.