ГРАДОНАЧЕЛНИК И ЧЕЛНИЦИ СТАРОГ ГРАДА ОБИШЛИ АКАДЕМСКИ ПАРК

Драган Ђилас, градоначелник Београда, заједно са Миланом Марковићем, министром за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу, као и Дејаном Ковачевићем, начелником Управе општине Стари град и Мирјаном Божидаревић, председницом општине, данас је обишао Академски парк на Студентском тргу, који је у фази потпуне реконструкције. У разговору са окупљеним грађанима Ђилас је најавио додатни подстицај локалне самоуправе у уређивању фасада, а Дејан Ковачевић је изразио задовољство реконструкцијом парковских површина на овој општини и најавио нови конкурс за уређивање фасада.

– На Старом граду у току је реконструкција неколико паркова, парк на Копитаревој градини ускоро завршавамо, уређен је Академски парк, средином маја почећемо са обновом парка код кафане “Пролеће”, али оно што је наш дугорочан пројекат је сређивање фасада на нашој општини – рекао је Дејан Ковачевић. Он је за следећу недељу најавио расписивање конкурса у коме ће општина дати могућност скупштинама станара са Старог града да се јаве како би заједно са општином сређивали фасаде. У плану је да општина учествује од 60 до 80 одсто у трошковима, а да са 20 одсто учествују саме скупштине станара.

– Наша намера је да за зграде које су под посебном заштитом Завода за заштиту споменика културе, а којих је доста на Старом граду, општина учествује и у обнови дела који се односи на фасадну пластику и украсе који су посебност тих фасада. Тиме ће се још више смањити учешће грађана у радовима, а те фасаде ће бити лепе и обновљене у потпуности – истакао је Ковачевић.

Први део радова у Академском парку завршен је прошле године, када су уклоњени постојећи, а затим и изграђени нови, чврсти застори као подлоге за завршни слој од асфалта. У овој фази уклоњен је и слој постојеће испошћене земље, а израђени су и темељи за ограде око цветњака. У другој фази радова, преко свих чврстих застора урађен је завршни слој од асфалта у површини од 4.000 квадрата, постављени су нови цветњаци, ограда од кованог гвожђа висине 30 цм, док је истовремено обновљен и травњак у површини од 1100 квадратних метара. Дуж парковских стаза постављено 97 клупа 58 ђубријера. Постављене су и ђубријере специјалне намене за хигијену паса. Око јавног тоалета урађен је мањи плато површине 40 м2. Због ранијих проблема са задржавањем воде, израђена је и канализациона траса од сливних решетака и цевне мреже.