ДОМ ЈЕВРЕМА ГРУЈИЋА: ИЗЛОЖБА РЕМЕК ДЕЛА ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА

У Дому Јеврема Грујића, који се налази у Светогорској 17, непосредно уз Атеље 212, у среду, 1. новембра, са почетком у 19 часова, биће свечано отворена изложба Паје Јовановића, једног од највећих српских сликара.

На изложби, под називом „Од чика Паје“, представиће се 38 ремек дела славног сликара, од којих су нека први пут пред домаћом јавношћу.

Изложена сликарска дела представљају мозаик радова Паје Јовановића из различитих историјских периода. Посетиоци изложбе имаће прилике да виде портрете грађанске класе тог доба, као и портрете српских и аутријских владара, орјенталистичке слике Балкана, идеализоване женске алегоријске фигуре и разноврсне приказе уметникове супруге Хермине-Муни Даубер, као његове неисцрпне сликарске инспирације.

Изложена дела су уступљена из колекција Музеја града Београда, Народног музеја Панчево, Историјског музеја Србије, као и три приватне колекције.

Захваљујући изузетно богатом опусу Паје Јовановића, а нарочито дела са темама из народног живота и историје, наш славни сликар је снажно утицао на ликовно образовање, културу, али и на родољубље српског народа.

Изложба „Од чика Паје” трајаће до 4. марта следеће године.