АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

У свечаној сали Градске општине Стари град, Македонска 42, у понедељак, 27. јула, од 12 до 16 часова, одржаће се акција добровољног давања крви.

Градска општина Стари град, Црвени крст Стари град и Институт за трансфузију крви позивају све добровољне даваоце крви и Старограђане да покажу хуманост на делу у време пандемије и да се прикључе у овој племенитој акцији како би помогли свима којима је драгоцена течност неопходна.

„Залихе крви последњих дана су на минимуму, те је крв свих крвних група у дефициту због смањеног одзива давалаца. Напомињемо да је континуирано снабдевање крви од виталног значаја за хитна стања и витално угрожене пацијенте.

Драги Старограђани, покажимо хуманост на делу и учинимо оно што је у нашој моћи да се превазиђе несташица крви. Чекамо вас на акцији”, поручили су у позиву људима добре воље организатори акције добровољног давања крви.

МОЛИМО СВЕ ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ ДА ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАЈУ  УПУСТВО РЕПУБЛИЧКЕ СТРУЧНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ТРАНСФУЗИЈСКУ МЕДИЦИНУ ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ:

„Поштовани даваоци крви,

Прикупљање крви у свим овлашћеним трансфузијским установама  се одвија према планираном распореду јер су крв и компоненте стално потребне пацијентима.

У ситуацији у којој се налазимо везано за Covid-19, трансфузијско лечење мора бити континуирано и сигурно, а мора се узети у обзир да се може очекивати смањен број здраве популације која може дати крв и смањен одзив добровољних давалаца крви због утицаја јавно здравствених мера које се предузимају. Сви који су здрави и могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да одлажу због ситуације са корона вирусом.

У циљу спречавања преношења Covid-19 инфекције смо за даваоце крви имплементирали додатне мере како би обезбедили довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење. Већина мера су саставни део уобичајеног избора давалаца крви са изменама које имају за циљ само да појачају надзор у новонасталој ситуацији.

ДАВАОЦИ КРВИ, МОЛИМО ВАС ДА НЕ ДОЛАЗИТЕ НА ДАВАЊЕ КРВИ УКОЛИКО:

 • сте у последњих 28 дана путовали изван Србије
 • имате прехладу, кашаљ и кијање,
 • имате повишену телесну температуру,
 • сте били у контакту са болесном особом чији симптоми личе на инфекцију корона вирусом.

Према препорукама ECDC  уводе se мере код давалаца крви у циљу спречавања преноса Covid-19:

 • одлагање давања крви, ћелија и ткива 28 дана након излагања потврђеном случају или повратка из подручја са инфекцијом Covid-19
 • одлагање давања крви даваоцима са симптомима респираторне инфекције
 • подсећање давалаца крви на обавезу да у случају појаве знакова заразне респираторне болести до 14 дана након давања крви телефоном обавесте о томе овлашћену трансфузијску установу у којој су дали крв.

Опште мере за спречавање ширења инфекције укључују:

 • правилно покривање уста и носа приликом кашљања и кијања,
 • избегавање додиривања очију, носа или уста
 • редовно прање руку и остале добре хигијенске навике
 • остајање код куће када сте болесни
 • избегавање блиског контакта са болесницима.

Информације о корона вирусној инфекцији може пратити на covid19.rs