САРАДЊА ОПШТИНА РИГЕ ОД ФЕРЕ И СТАРИ ГРАД ЈЕ ПРИМЕР ИСКРЕНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА ДВА БРАТСКА НАРОДА

Отац Атанасијус Трајкос, из грчке општине Риге од Фере, и члан Већа општине Стари град Бранислав Зец одали су данас пошту и помен националном хероју Грчке – Риги од Фере. Представници братских општина пожили су венац на његов споменик, који се налази у истоименој улици на Старом граду и посетили Кулу Небојша, некадашљу турску тамницу, а данас спомен музеј, у којој је 24. јуна 1798. године погубљен овај најпознатији устаник грчког народа против Отоманског царства.

Отац Атанасијус – Танасије, некадашњи студент Богословског факултета у Београду, је том приликом као свештено лице, у присуству супруге Марте, ћерке Мине-Димитре и сина Полизoиса, одржао опело револуционару и песнику Риги од Фере, уз појање грчке националне химне и још једном подсетио на традиционалне, историјске и пријатељске везе наша два, православна народа.

„Вишевековно пријатељство Срба и Грка је пример искреног и братског односа два народа. Борба  за слободу је темељ нашe сарадње. Велика нам је част и задовољство што смо данас у Старом граду. Захваљујем се домаћинима на пријему и гостопримству које ћемо братски узвратити у граду Велестинову, нашој општини и родном месту великог јунака Риге од Фере“, рекао је отац Атанасијус након протоколарног дела посете.

Подсећамо да је отац Атанасијус био један од иницијатора за успостављању сарадње општина Риге од Фере и Стари град, крајем новембра 2012. године, која је званично почела потписивањем проткола о братимљењу наредне године.

„Наше општине имају развијену сарадњу. Блиски смо народи, сличне историје и темперамента. Заједно развијамо неколико програма културне и спортске сарадње, а током боравка наше делегације у Велестинову, договорили смо посете и размену деце, како наше  Велестинову, тако и њихове Старом граду. Ово је још једна потврда како треба развијати сарадњу на локалном нивоу, у обостраном интересу наших грађана и наших народа“, поручио је Бранислав Зец, члан Већа општине Стари град.

ГРЧКИ НАЦИОНАЛНИ ЈУНАК

Рига од Фере (1757-1798) је био грчки револуционар, песник, национални херој, претходник и прва жртва устанка против Османског царства. Рођен је у Велестини, а погубљен је од стране Турака у Кули Небојша.