СТАРОГРАДСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ У СТУДИЈСКОЈ ПОСЕТИ ПРЕСТОНИЦИ ЕУ – БРИСЕЛУ

У оквиру пројекта „Студијска путовања у Брисел”, уз подршку Делегације Европске уније у Србији, Градске општине Стари град и Београдске отворене школе (БОШ), делегација од 24 најбољa ученика староградских средњих школа, боравила је од 16. до 21. септембра, у студијској посети престоници Европске уније – Бриселу.

Програм студијске посете био је садржајан, тако да су се староградски средњошколци упознали са институцијама ЕУ, и са радом Европског савета и Европског парламента. Посебна пажња посвећена је темама које су се односиле активизам, омладинске организације и учешће младих људи у развоју друштва. Предавачи из неколико области, презентовали су европске програме омладинске и студентске размене, указали на значај омладинских иницијатива, и упознали нашу делегацију са волонтирањем, његовим утицајем на лични и професионални развој, као и са значајем волонтирања за локалну заједницу и друштво. Староградски средњошколци су посетили и мисије наше земље при ЕУ.

Осим званичних састанака, делегација је обишла и најзначајније установе и музеје Брисела – Планетаријум, Војни музеј и изложбу о Првом светском рату, центар стрип уметности, као и музеје музичких инструмената, аутомобила и лепих уметности. Богати програм студијског путовања употпунио је и излет у град Бриж.

Иван Танасијевић, ученик генерације Математичке гимназије, један од учесника студијског путовања исноси сутиске о посети:

– На основу постигнутог успеха у школи одабран сам за студијско путовање. Пре свега, била ми је част и задовољство да посетим неке од најбитнијих институција Европске уније, као и да присуствујем разним предавањима на којима смо се упознали са начином функционисања ЕУ, као и са тренутном позицијом наше земље, на њеном путу ка пуном чланству. Студијска група се одлично слагала, дружили смо се, и уживали у разгледању једног од најлепших европских градова. Посетили смо и Бриж, који је по мени лепши од Брисела, јер је сачувао аутентичност белгијске историје. Ово путовање било је једно лепо искуство које ми је помогло да пуно научим, и да упознам много занимљивих људи.

Пре одласка у студијску посету престоници ЕУ, староградски средњошколци су посетили Канцеларију за европске интеграције Владе Републике Србије и Делегацију Европске уније у нашој земљи.