ПРОЦВЕТАЛА УЛИЦА СУСРЕТА

Стари град свечано је прославиo Цвети, славу и Дан општине, у недељу 17. априла. Традиционално сечењe славског колача обављено је у Саборној цркви где је отац Бранко Топаловић поздравио госте из иностранства, Старограђане и домаћине – председницу Мирјану Божидаревић, заменицу Ану Даниловић, чланове Већа, представнике и одборнике Скупштине општине, и запослене у општини. Након тога, гости и домаћини положили су цвеће на спомен обележје на Калемегдану, на месту на коме је 1867. кнез Михаилo Обреновић симболично примио кључеве српских градова од Али – Риза паше, а потом и на споменик грчком песнику и родољубу Риги од Фере, који је тамновао и био погубљен од турских власти у Кули Небојша. Затим су се упутили у Јевремову, где су са грађанима и бројним учесницима обележили празник свих Старограђана и свечано отворили „Улицу сусрета“ пуштањем у рад обновљеног сата на згради УК „Пароброд“. Свечаности су присуствовали и Њ.Е. Хараламбос Хаџисавас, амбасадор Кипра у Србији са супругом и делегације градова и општина са којима Стари град сарађује а које су предводили Андреас Гаврилидис, градоначелник Јермасоје из Лимасола, са Кипра, Бојан Наумов, секретар Oпштине Центар из Скопља и Никола Коњевић, председник Скупштине града Котора.

Јевремова – улица сусрета

У Цветној недељи Јевремова, једна од најлепших дорћолских улица, била је трећи пут заредом место сусрета, дружења, комшијске слоге, толеранције, празник радости, смеха, дечије граје и сећања… Јевремова је просто „процветала“ у сусрету данашњег и Београда са почетка 19. века. Посетиоци су, сада већ традиционално, имали и шта да виде, чују и чему да се диве у правом фестивалском шаренилу учесника, костима, глумаца, деце из вртића, раздраганих посетилаца, сјаjно осликаних пешачких зебри, на месту где су биле оне безличне бело пругасте, које су „газили“ олд – тајмери, до разиграних културно уметничких друштава, распеваних хорова, комшијског дружења, шећерне пене, рибље чорбе, и цвећа које је делио општински Савет за екологију.

У програму који је трајао два сата, срећом по сунчаном времену, више од 60 учесника преставило се посетиоцима дуж Јевремове, која се простире од Калемегдана до Скадарлије. Улица сусрета на најлепши начин представила је мултикултуралност и мултиконфесионалност Старог града и постала власништво свих Београђана у оквиру прославе „Дана Београда“. Општи је закључак да је и овог пута било пуно позитивних утисака које сте могли да ставите у „коцкицу“ – симбол „Јевремове“ и да их сачувате до следеће улице сусрета“.