„КЉУЧЕВИ ЈЕВРЕМОВЕ” ГОРАНУ МАРКОВИЋУ

У оквиру Дана општине Стари град и јубиларне 10. манифестације „Јевремова – улица сусрета”, у недељу 1. априла по први пут ће бити уручена награда „Кључеви Јевремове”, која се додељује грађанима Старог града за истакнуте резултате у промоцији слободе, разумевања, једнакости, толеранције и сарадње међу људима. Први добитник ове награде је прослављени редитељ Горан Марковић, а за њега су се одлучиле управо комшије Старограђани које су учествовале у жирију – редитељ Милутин Петровић, новинари Драгољуб Петровић и Вељко Лалић, виолинисткиња Милена Рајковић и председник општине Стари град Марко Бастаћ.

– Нераскидиво сам везан за Стари град. Моји баба и деда су рођени у Београду, ја сам рођен у згради у којој се некад налазио „Руски цар“. Чак 95 одсто својих филмова, снимио сам у Београду, и сваки пут кад изађем, пролазим поред места и објаката у којима сам снимао филмове. Сви моји пријатељи, рођаци, па и љубави смештени су у тим зградама и улицама – рекао је Марковић за специјално издање општинског листа поводом манифестације у Јевремовој, и додао:

– Данас тоталитаризам цвета! Ми смо у некој врсти праве диктатуре, трпимо терор. Веровао сам да ће после 5. октобра доћи нешто друго. Нисам веровао да ће се притисак на људе и ауторитативна власт вратити таквом силином. Већ сам помало изгубио наду да ће се то икада променити, али с друге стране, ипак верујем да је судбина ауторитативних система таква да се увек уруше изнутра. Кад се најмање надате, сруше се као кула од карата. Кључни тренутак за човека је тренутак у ком остане сам и побуни се сам! Та побуна је индивидуални чин. Не ради се о маси, о уличним демонстрацијама. Важно је да се човек сам у себи побуни. Потребно је изаћи на улице, тргове, изаћи и комуницирати с људима. Јако је битно да људи схвате да постоји могућност побуне против овог поретка ствари. Не говорим о нередима, већ о могућности личне побуне против поретка ствари, да људи схвате да је могуће да нешто предузму у вези свог живота. Кућни притвор на који људи осуђују сами себе је наногица, коју су сами себи прикачили. Понекад се и ја тако осетим и онда брзо изађем на улицу. Често прођем баш Јевремовом…