БЕСПЛАТНЕ СТРУЧНО-ВОЂЕНЕ ПОСЕТЕ ИЗЛОЖБАМА ИСТОРИЈСКОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ

Општина Стари град наставља програм бесплатних посета актуелним изложбама Историјског музеја Србије, на Тргу Николе Пашића 11. Старограђани ће имати прилику да у уторак, 12. децембра, од 18 сати, уз стручно-вођење сарадника музеја обиђу две изузенте изложбе – „Смрт Карађорђа Петровића” и „Градови у покрету – постосманско наслеђе” (Анкара, Београд, Истанбул и Сарајево очима фото-репортера ’20-их и ’30-их година ХХ века)

Изложба „Смрт Карађорђа Петровића”, реализована је поводом обележавања двестоте годишњице од убиства вожда Карађорђа, настоји да посетиоцима приближи време које је Карађорђе провео у изгнанству, након напуштања Србије после слома устанка 1813. године, и посебно његов трагични крај. Поставка приказује стање у Београдском пашалуку уочи подизања Првог српског устанка, развој устанка и његов слом 1813, са акцентом на околности и догађаје који су уследили и довели до трагичног убиства Карађорђа 1817. Овај трагични чин је имао далекосежне последице на државни и политички живот Србије, посебно на потоње сукобе династија Карађорђевић и Обреновић, који су обележили историју српског народа у 19. и почетком 20. века.

„Градови у покрету” је изложба која, кроз фото-грађу преузету из југословенских и турских дневних листова, прати развој нових држава насталих на остацима Османског царства. Изложба представља две стотине дигитално обрађених фотографија које бележe промене четири града: Београда, Сарајева, Истанбула и Анкаре током 20-тих и 30-тих година прошлог века. Изложба је отворена до 28. јануара 2018. године, а затим се сели у Истанбул, Сарајево, Грац и Кембриџ.

Програм бесплатних, стручно вођених посета за Старограђане настао је као плод успешне сарадње Градске општине Стари град и Историјског музеја Србије. Одвија се једном месечно, а сви заинтересовани суграђани, који поседују „Староградску картицу”, могу да се зан за ове посете пријаве путем општинског Контакт центра на телефонски број 785 2 999.