AКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ – ХУМАНИ И ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНИ СТАРОГРАЂАНИ

Волонтерски сервис ГО Стари град, у сарадњи са Црвеним крстом Стари град и Институтом за трансфузију крви, организовао је данас још једну у низу акција добровољног давања крви у Великој општиној сали, прву након редовне летње паузе.

Ова племенита идеја општинског Волонтерског сервиса почела је пре пет година и редовно наилази на добар одзив, како запослених у општини, тако и друштвено одговорних и хуманих Старограђана.

Међу првим даваоцима овог јутра била је запослена у општинској Служби за финансијске и заједничке послове Ана Петронијевић, која је крв дала седми пут за редом.

– Поздрављам то што је акција организована у општини, па нам је буквално на дохват руке – каже Ана и истиче да је њен мотив да буде добровољни давалац искључиво хуманост и жеља да се помогне људима. Редовно је почела да даје крв од 2010. године.

– Отац се разболео од карционома. Била му је потребна за терапију, а у том тренутку, добро се сећам, владала је несташица крви. Поучена тим искуством одлучила сам да будем редовни давалац и помогнем онима којима је крв неопходна и којима ће спасити живот – додаје Ана.

Старограђанин Милорад Кадић (57) из Узун Миркове улице, менаџер за безбедност и здравље на раду, тридесети пут добровољно даје драгоцену течност која живот значи.

– Први пут 1979. године у четвртој години гимназије, након тога у ЈНА, затим кад је требало пријатељима за лечење, за операцију моје мајке и родитеља најближих другара – присећа се Милорад, универзални давалац “нулте +” крвне групе.

Он наглашава да му је основни мотив да се данас одазове и дође до општине актуелна несташица крви која обично наступа у летњем периоду.

Позиву да покажу хуманост, одазвало се 24 суграђана, волонтера и општинара, од којих је након лекарског прегледа, њих 22 дало крв.

Волотерски сервис ГО Стари град, поносан на бројне Старограђане који су учешћем у досадашњим акцијама спасли и сачували многе људске животе, захваљује свима који су се одазвали позиву за данашњу акцију.

– Захвални смо редовним даваоцима али и младима који су први пут дали крв. Такође, и свим суграђанима који су дошли али због тренутних здравствених разлога нису били у могућности да постану даваоци – поручили су координатори Волонтерског сервиса ГО Стари град Маја Пузовић и Марко Зечевић, изразивши наду да је прикупљеним количинама крви макар мало ублажен тренутни дефицит драгоцене течности.

Из Института за трансфузију апелују да се што више људи придружи овим акцијама јер је Србији потребно 40 добровољних давалаца крви на 1000 становника (4 одсто), а тај проценат се годинама, на жалост, креће око 3 одсто.

Зато вас староградски волонтери подсећају да се акција добровољног давања крви наставља сваког последњег понедељка у месецу.