ТРАНСПАРЕНТНОСТ

ТРАНСПАРЕНТНОСТ

ПАЗИ, СНИМА СЕ
Стари град је једина општина у главном граду која је у мају 2016. године увела могућност праћења директних преноса седница општине у оквиру сајта општине. То значи да заинтересовани грађани могу уживо, попут седница Народне скупштине, да прате дешавања у локалном парламенту Старог града. Представници општине сматрају да је веома важно да грађани прате активности доносиоца одлука и да буду упознати са одлукама које се доносе на седницама Већа и Скупштине Градске општине Стари град.
Проактивна транспарентност представља објављивање информација пре него што их јавност затражи. Захтев савременог доба је да информације буду свима доступне, поуздане, релевантне и разумљиве. Низак ниво транспарентности органа јавне управе доводи до могућности појаве корупције.
У ери нових технологија, када је интернет широко распрострањен и редовно га користе све генерације Старограђана, нема разлога да им се не омогући да прате рад општине кроз „лајв“ преносе седница Већа и Скупштине. Београдске општине, за разлику од општина по Србији, немају своје локалне телевизије које би пратиле и преносиле седнице и зато треба искористити предности модерних технологија.
Позивамо све грађане да на званичном сајту општине четвртком од 13 часова прате преносе седница Већа, а по заказивању могу пратити и седнице Скупштине општине Стари град.

БЕЗ КУЦАЊА, МОЛИМ!
Општина Стари град једина је јавна установа у Србији у којој су представници највишег руководства физички уклонили врата са својих канцеларија. Од октобра 2015. године председник општине, чланови Већа, председница Скупштине и руководиоци одељења чије се канцеларије налазе на првом спрату општинске зграде немају врата. На овај начин, шаље се порука грађанима да су добродошли, као и да се од њих у ради општине ништа не крије.