EKOLOGIJA

KESE ZA PSEĆI IZMET

Opština Stari grad pokrenula je akciju postavljanja biorazgradivih, higijenskih kesa za kućne ljubimce u ulazima zgrada. Vlasnici ljubimaca koji svakodnevno izlaze u šetnju imaju mogućnost da pri izlasku u ulazu svoje zgrade uzmu kesicu u koju će odložiti izmet svog ljubimca. Veliki broj građana je kroz ovaj program dao značajan doprinos komunalnoj higijeni i čistoći na trotoarima, ulicama i parkovima naše opštine. Ukoliko su kesice u određenoj zgradi potrošene, vlasnici ljubimaca kesice mogu preuzeti u Kontakt centru opštine Stari grad, koji se nalazi u prizemlju opštinske zgrade, na adresi Makedonska 42, svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

GO-BASTERS

U decembru 2015. godine na Stari grad je uvedena GOBASTERS patrola. Osnovna funkcija revolucionarnih čistača GOBASTERS-a je uklanjanje psećeg izmeta sa trotoara. Njihova upotreba znatno utiče na rešavanje jednog od većih komunalnih problema na teritoriji centralne gradske opštine. Građani mogu da prijave „kritične tačke“ opštinskom Kontakt centru na telefon 785-2-999.

EKO VIKEND

EKO vikend je periodična akcija reciklaže elektronskog i električnog otpada u kojoj se građani u velikom broju odazivaju pozivu opštine da stare i neispravne kućne aparate recikliraju na odgovarajući način. Učešćem u ovoj akciji, Starograđani oslobađaju svoj životni prostor stvarima koje im više nisu potrebne ili koje su neupotrebljive, a ujedno budu nagrađeni i simboličnom novčanom sumom.

RECIKLAŽA ZA SIJALICU

U okviru redovne ekološke akcije „Reciklaža za sijalicu“ opština organizuje ekološku razmenu – štetno i staro za bezbedno i štedljivo! Kao nagradu za uloženi trud i doprinos u zaštiti životne sredine svaki Starograđanin koji donese bilo koju količinu pregorelih sijalica, neonki ili istrošenih baterija dobija na poklon po jednu štedljivu sijalicu.
U holu opštinske zgrade, u Makedonskoj 42, tokom cele godine postavljene su i posude za prikupljanje istrošenih sijalica, neonki i baterija. Cilj ove akcije je da neonke, sijalice i baterije završe u reciklažnom centru, a ne na deponiji, jer samo tako ne ugrožavaju životnu sredinu.

PRVA SOLARNA PAMETNA LAMPA

Gradska opština Stari grad je zajedno sa partnerima u junu 2017. godine ispred SRPC „Milan Gale Muškatirović“ pustila u rad prvu pametnu solarnu lampu u Srbiji i regionu. Solarna ulična rasveta osim što štedi novac, eliminišući račune za struju, smanjuje i štetne uticaje ugljen-dioksida na gradsku sredinu jer ukida potrebu za tradicionalnim osvetljenjem. Koristeći energiju Sunca i pametan softver, ovakva ulična rasveta je u mogućnosti da obezbedi svetlo svih 365 dana u godini potpuno besplatno.
Postavljanjem i promocijom prve pametne solarne lampe u Srbiji, GO Stari grad u saradnji sa kompanijom „Volta Technology“ i poslovnim inkubatorom „Impact Hub Belgrade“ pokreće inicijativu za stvaranje „Pametnog grada“, radi rešavanja ključnih gradskih problema u sferama energetske efikasnosti i modernih tehnologija.

MALO, ALI ZELENO

Urbanistički karakter starogradskih ulica je takav da nema mnogo prostora za velike zelene površine, drvorede i parkove, pa je opština pokrenula inicijativu da se svaki ćošak koji može da bude ozelenjen iskoristi i da se zasade biljke.
Akciju „Malo ali zeleno” opština Stari grad je započela na Svetski dan komšija, u maju 2017. godine kada je sa sugrađanima ozelenjeno desetak površina u okolini Hilandarske i Svetogorske ulice. Potom je zelena površina kod Šeih Mustafinog turbeta dovedena u red, a u narednom periodu će se pored javnih zelenih površina uređivati i one koje se nalaze u dvorišnim zgradama. Opština Stari grad poziva građane da daju predloge za naredne lokacije koje će se uređivati.