ЕКОЛОГИЈА

КЕСЕ ЗА ПСЕЋИ ИЗМЕТ

Општина Стари град покренула је акцију постављања биоразградивих, хигијенских кеса за кућне љубимце у улазима зграда. Власници љубимаца који свакодневно излазе у шетњу имају могућност да при изласку у улазу своје зграде узму кесицу у коју ће одложити измет свог љубимца. Велики број грађана је кроз овај програм дао значајан допринос комуналној хигијени и чистоћи на тротоарима, улицама и парковима наше општине. Уколико су кесице у одређеној згради потрошене, власници љубимаца кесице могу преузети у Контакт центру општине Стари град, који се налази у приземљу општинске зграде, на адреси Македонска 42, сваког радног дана од 8 до 16 часова.

ГО-БАСТЕРС

У децембру 2015. године на Стари град је уведена ГОБАСТЕРС патрола. Основна функција револуционарних чистача ГОБАСТЕРС-а је уклањање псећег измета са тротоара. Њихова употреба знатно утиче на решавање једног од већих комуналних проблема на територији централне градске општине. Грађани могу да пријаве „критичне тачке“ општинском Контакт центру на телефон 785-2-999.

ЕКО ВИКЕНД

ЕКО викенд је периодична акција рециклаже електронског и електричног отпада у којој се грађани у великом броју одазивају позиву општине да старе и неисправне кућне апарате рециклирају на одговарајући начин. Учешћем у овој акцији, Старограђани ослобађају свој животни простор стварима које им више нису потребне или које су неупотребљиве, а уједно буду награђени и симболичном новчаном сумом.

РЕЦИКЛАЖА ЗА СИЈАЛИЦУ

У оквиру редовне еколошке акције „Рециклажа за сијалицу“ општина организује еколошку размену – штетно и старо за безбедно и штедљиво! Као награду за уложени труд и допринос у заштити животне средине сваки Старограђанин који донесе било коју количину прегорелих сијалица, неонки или истрошених батерија добија на поклон по једну штедљиву сијалицу.
У холу општинске зграде, у Македонској 42, током целе године постављене су и посуде за прикупљање истрошених сијалица, неонки и батерија. Циљ ове акције је да неонке, сијалице и батерије заврше у рециклажном центру, а не на депонији, јер само тако не угрожавају животну средину.

ПРВА СОЛАРНА ПАМЕТНА ЛАМПА

Градска општина Стари град је заједно са партнерима у јуну 2017. године испред СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ пустила у рад прву паметну соларну лампу у Србији и региону. Соларна улична расвета осим што штеди новац, елиминишући рачуне за струју, смањује и штетне утицаје угљен-диоксида на градску средину јер укида потребу за традиционалним осветљењем. Користећи енергију Сунца и паметан софтвер, оваква улична расвета је у могућности да обезбеди светло свих 365 дана у години потпуно бесплатно.
Постављањем и промоцијом прве паметне соларне лампе у Србији, ГО Стари град у сарадњи са компанијом „Volta Technology“ и пословним инкубатором „Impact Hub Belgrade“ покреће иницијативу за стварање „Паметног града“, ради решавања кључних градских проблема у сферама енергетске ефикасности и модерних технологија.

МАЛО, АЛИ ЗЕЛЕНО

Урбанистички карактер староградских улица је такав да нема много простора за велике зелене површине, дрвореде и паркове, па је општина покренула иницијативу да се сваки ћошак који може да буде озелењен искористи и да се засаде биљке.
Акцију „Мало али зелено” општина Стари град је започела на Светски дан комшија, у мају 2017. године када је са суграђанима озелењено десетак површина у околини Хиландарске и Светогорске улице. Потом је зелена површина код Шеих Мустафиног турбета доведена у ред, а у наредном периоду ће се поред јавних зелених површина уређивати и оне које се налазе у дворишним зградама. Општина Стари град позива грађане да дају предлоге за наредне локације које ће се уређивати.