БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ ЗА ДЕЦУ

БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ ЗА ДЕЦУ И РОДИТЕЉЕ

БЕБАМА НА ДАР
Општина Стари град поносна је што је од 1999. године спроводи акцију доделе поклон-честитки родитељима беба рођених током претходне године у износу од десет хиљада динара. Списак свих беба рођених у претходној години сачињава се на основу пријаве родитеља. Захтеви надлежном одељењу Управе достављају се на писарници, а додела поклон-честитки се одржава у Великој сали општине Стари град.

ГАЛЕТОВА ПЛИВАОНИЦА
Како би сва деца Старог града у свом раном детињству научила да пливају, општина је у СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ организовала бесплатну школу пливања за предшколце и ученике нижих разреда основних школа, као и за све основце који већ знају да пливају али желе да усаврше своје пливачко умеће и да савладају нове стилове пливања. Часови се одржавају од октобра до марта, а воде их професори физичког васпитања и спорта, сертификовани тренери са дугогодишњим искуством, који пружају адекватан стручни надзор и чији је рад прилагођен појединачним потребама и способностима сваког полазника. Пријаве се врше преко онлајн фомулара на „Галетовом” сајту.

У сарадњи са спортским центром „Милан Гале Мушкатировић“, за децу школског узраста и њихове родитеље обезбеђен је бесплатан улаз на базен сваке суботе од 17 до 20 часова. Потребно је само понети ђачку књижицу и показати је на улазу у спортски центар. Акција „Поведи маму и тату на базен” има за циљ да породице на квалитетан начин проводе заједничко време током викенда.

Током летњих месеци, сваке среде сви ученици основних и средњих школа уз ђачку књижицу имају слободан улаз на отворен базен СРЦП „Милан Гале Мушкатировић“.

КРЕАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ
Бесплатне креативне радионице за децу узраста од 3 до 6 година одржавају се од новембра 2017. године у „Дорћол Плацу”, а малишани имају прилику да се кроз игру упознају са геометријским облицима, науче технике бојења, однос према форматима папира, симетрији и да стекну много других креативних вештина.
Један циклус радионица траје 10 недеља, а додатне информације се могу добити позивом на број Контакт центра општине на број 785-2-999.

ЕНГЛЕСКИ У ВРТИЋИМА
Полазећи од уверења да сва деца заслужују једнаке шансе за учење и развој, општина Стари град је обезбедила бесплатне часове енглеског језика који су намењени малишанима – петогодишњацима и шестогодишњацима свих вртића на Старом граду. Настава се одвија током целе године по лиценцираном програму за тај узраст. Часови трају 30 минута и одржавају се током боравка деце у вртићима.

ЈА САМ ПРВАК СТАРОГ ГРАДА
Почетком нове школске године, у оквиру традиционалне акције „Ја сам првак Старог града“, општина дочекује најмлађе школарце поклон пакетићима за срећан, весели и безбрижнији полазак у школу. Прваци седам староградских основних школа на поклон добијају еколошку торбицу у којој су лепо упаковане мајица, качкет и медаља са натписом „Ја сам Првак Старог града“, као и перница са комплетним прибором за писање и цртање.

ТРЕЋАЦИ ОНЛАЈН
Програм Трећаци онлајн намењен је ученицима трећих разреда основних школа и њиховим учитељима, с намером да се подигне квалитет наставе и осавремени основно образовање деце. Од 2010. до 2016. године општина је обезбедила 3.271 нетбук-рачунара, а 2017. године трећаци су обрадовани са 523 таблет-рачунара.

ФРАНЦУСКИ ЗА Џ
Бесплатни курс француског језика, намењен је ученицима староградских основних школа од тречег до осмог разреда, почео је са реализацијом у октобру 2017. године. Курс волонтерски држи професорка француског језика Анка Ивковић. Настава се одвија викендом, а полазници су разврстани у више група. Настава траје током читаве школске године.

БЕСПЛАТНА ШКОЛА КОШАРКЕ
Захваљујући сарадњи општине Стари град и Кошаркашког кулба „Динамик БГ”, ученици трећег, четвртог и петог разреда шест староградских основних школа, од октобра 2017. године имају прилику да потпуно бесплатно похађају школу кошарке. Тренинге воде млади тренери КК „Динамик”, а одржавају се у спортским салама „Дринке”, „Аласа”, „Скадарлије”, „Браће Барух”, „Вук Караџић” и „Краљ Петар Први”.

СТАРОГРАДСКИ СПОРТ
Од 2015. године општина у основним школама спроводи манифестацију „Староградски спорт“ како би што већи број деце одабрао спорт којим жели рекреативно да се бави. Спортски клубови са Старог града тако на директан начин упознају децу са основама различитих спортова, а популаризацијом спорта, општина Стари град настоји да међу основцима промовише здрав начин живота и да их од малих ногу мотивише на бављење спортским активностима.

ПОСЛЕ ГАЛЕТА ЗДРАВИ И ПРАВИ
Програм корективних вежби за децу са Старог града који се одржава у спортској сали СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ има за циљ да ученици основних школа, који већ много времена проводе седећи за рачунаром или гледајући телевизор, заволе спортске активности и правилно развију своја стопала и леђа. Часове спорта за основце током школске године држе професори физичког васпитања, а заинтересовани родитељи своју децу могу пријавити позивом Контакт центру на број телефона 785-2-999.

ШКОЛА КОШАРКЕ МАРИНЕ МАЉКОВИЋ
У сарадњи са Покретом за женску кошарку Марине Маљковић, Стари град је прва општина у Србији која је финансирала бесплатне тренинге кошарке за девојчице уз подршку Основне школе „Михаило Петровић Алас“.

БЕБЕ ДОЛАЗЕ
У октобру 2017. године општина Стари град је у сарадњи са Удружењем „Фит и здрава мама” започела реализацију пројекта „Бебе долазе” намењеног будућим родитељима. Једомесечни програм конципиран је као четири радионице на којима се обрађују теме које будуће родитеље припремају за новог члана породице. Будући родитељи на овим радионицама имају прилику да сазнају све што их занима, од припреме за породилиште и порођај, преко неге и исхране бебе, до дојења и емоционалног стања након порођаја. Заинтересоване труднице и будући очеви о програму „Бебе долазе” могу се распитати и пријавити позивом општинском Контакт центру на број телефона 785-2-999.

МАМА И ТАТА СУ ЗАКОН
Кажу да је успешно родитељство вештина која се доживотно учи, а општина Стари град је у септембру 2017. године, у жељи да помогне родитељима у савладавању те вештине, у сарадњи са „ИАН” Међународном мрежом помоћи, започела серију радионица родитељства, под називом „Мама и тата су закон”. Радионице воде стручни предавачи из „ИАН” Телецентра:
Љиљана Марковић, дипл. специјални педагог и Јелена Вукичевић, саветник.
На радионицама се разговара о стиловима родитељства, позитивним родитељским вештинама, подржавању дечијих снова и циљева, развојним карактеристикама у различитим узрастима, дисциплиновању деце уз систем награда и казни, подстицању доброг понашања и о заштити од злоупотребе психоактивних супстанци и алкохола. Пријава за радионице је обавезна, а врши се позивом Контакт центру општине Стари град на телефон 785-2-999.