БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ

БЕСПЛАТНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ

Свесни чињенице да су већини осмака потребни додатни часови како би поновили градиво и припремили се за завршни испит, а и како би олакшали удар на кућни буџет који је последица плаћања приватних часова, представници општине и њене Канцеларије за младе су 2010. године почели са организацијом бесплатних припремних часова из српског језика и математике. Сваке године у марту почиње тромесечна припрема осмака за полагање мале матуре. Будући средњошколци уз помоћ искусних предавача могу да освеже своје знање српског језика и математике, као и да појасне недоумице и победе трему. Бесплатну припремну наставу могу да похађају сви основци који имају пребивалиште или иду у неку од школа на општини Стари град.

НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ УЧЕНИКЕ

Општина негује традицију награђивања најбољих ђака са Старог града. На крају сваке школске године додељују се награде – таблет рачунари или посебна издања књижевних дела за све носиоце Вукове дипломе и ђаке генерације основних школа и ђаке генерације средњих школа које се налазе на територији општине Стари град.

ПУТОВАЊА ПО ЕВРОПИ

Од 2010. године Канцеларија за младе Градске општине Стари град организује вишедневна путовања у европске престонице младих и културе за најуспешније младе Старограђане. Циљ овог пројекта је да се млади упознају са европским културно-историјским наслеђем, а до сада је староградска млада делегација обишла градове у Португалији, Немачкој, Финској, Естонији, Чешкој, Словачкој, Грчкој и другим европским земљама.

КУРСЕВИ, РАДИОНИЦЕ, ОБУКЕ И ЕДУКАЦИЈЕ

Од свог оснивања 2009. године, Канцеларија за младе Градске општине Стари град организује низ бесплатних програма за младе од 15 до 30 година. Реч је о бројним курсевима, тренинзима, радионицама, обукама и едукацијама, заснованих на концепту неформалног образовања. Током године, младим Старограђанима на располагању су курсеви различитих страних језика, вештина, развоја талената, рачунарских програма, а на њихов захтев и литерарни курсеви, психолошке и глумачке радионице, као и програми упознавања са основама вајања, израде накита, новинарства и другог.

ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР

У мају 2017. године у просторијама некадашње месне заједнице, у Улици маршала Бирјузова 58 свечано је отворен и почео је са радом Омладински центар Стари град са намером да буде расадник идеја и место окупљања младих. Омладински центар је на располагању свим младима са Старог града, као и организацијама и удружењима које се баве питањима младих, а додатне информације о раду Омладинског центра се могу добити у Канцеларији за младе, на четвром спрату општине Стари град (канцеларија 75) или позивом на број телефона 330-0-660.

БЕСПЛАТНО КОРИШЋЕЊЕ САЛЕ ЗА МЛАДЕ

Градска општина Стари град од маја 2017. године бесплатно уступа Велику салу на коришћење свим студентским и омладинским организацијама. Уколико желе да закажу салу, све омладинске и студентске организације могу добити потребне информације позивом на телефон Контакт центра општине на број 785-2-999.